OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Alfetta 2.0

Voertuig Omschrijving

Alfa Romeo was in de vorige eeuw een innoverend automerk. Ze experimenteerden met prachtige technieken, die niet allemaal succesvol waren, maar een aantal zeker wel. De twee bovenliggende nokkenassen (DOHC), schrijfremmen op alle wielen, Dubbele ontsteking, het komt allemaal van de tekentafel van Alfa Romeo. Alleen daarom al heb ik een zwak voor dit prachtige merk.

Wacht dacht u van de common-rail dieseltechniek. Een échte Alfa Romeo ontwikkeling (wel onder de paraplu van Fiat) maar toch. De Alfa 156 JTD was in 1997 de eerste in serie geproduceerde auto met common-rail dieselinjectie. De patenten werden uiteindelijk verkocht aan Bosch.

Het bovenstaande om deze Alfetta 2.0 even in het juiste perspectief te zetten.

In de 80’er jaren experimenteerde Alfa met cilinder uitschakeling. Dat is niet algemeen bekend, ik wist het ook niet, totdat ik met deze Alfetta in aanraking kwam. De letters CEM die op de achterklep staan bleven mij bezighouden en na wat speurwerk kwam boven water dat deze afkorting staat voor Controllo Elettronico Motore.

Alfa bouwde in een Alfetta 2.0., voorzien van brandstofinjectie, een systeem in om bij beperkte deellast een tweetal cilinders uit te schakelen om zo tot brandstofbesparing te komen. U kunt zich voorstellen dat daar in begin 1980 ingewikkelde elektronische schakelkasten aan te pas kwamen om dat allemaal werkend te krijgen. Nu doen we dat met een paar intelligente chips.

Er werden vijftig Alfetta’s  geel gespoten, de emblemen werden er afgehaald en ze werden als proefkonijnen ingezet als taxi in Milaan. Brandstofbesparingen van meer dan 25% was het resultaat.

De betrouwbaarheid liet blijkbaar niet te wensen over want er werd besloten een serie klantauto’s te bouwen. Uiteindelijk werden er 994 Alfetta’s 2.0 voorzien van het systeem met cilinderuitschakeling en te koop aangeboden aan hele trouw Alfa Romeo klanten.

Deze Alfetta is één van die 994 geproduceerde auto’s en de eerste eigenaar was de Alfa Romeo dealer in Napels. (wel een trouwe klant denk ik……). Hij nam hem zelf in gebruik maar na 5 jaar verkocht de dealer de Alfetta aan een arts in Napels. Deze heeft de auto heel lang in zijn bezit gehad. Enkele jaren geleden kwam de auto terecht bij Alberto Flammini in Avezzano. De auto was toen al weer voorzien van twee dubbele Dell’Orto carburateurs want Alfa verleende geen service meer op het toch wel ingewikkelde elektronische systeem van cilinderuitschakeling. Recentelijk werd  in Italië nog een volledig originele Alfetta CEM aangeboden met weinig kilometers en volgens de informatie een werkend systeem van cilinderuitschakeling. Die wil je denk ik niet hebben al vroeg de eigenaar er wel € 35.000 voor.

De door mij aangeboden Alfetta heeft een kilometerstand van 66.000 km. Gezien de staat van de auto, van binnen en buiten, ga ik ervan uit dat deze juist. De auto is in het verleden een keer overgespoten  in haar originele kleur Blu Olandese. Geen carrosseriereparaties en roestvrij.

De auto stuur, remt zoals het hoort en schakelt, zeker voor een Alfetta, trefzeker. (geen gekraak in de tweede versnelling)

Een prachtige Alfetta in de goede kleur, het wordt een schaars goed.

De auto wordt nog voorzien van 4 nieuwe banden, wordt technisch gecontroleerd en afgeleverd op NL kenteken en een jaar APK.

Oh ja, Alfa-Fiat heeft het systeem van cilinderuitschakeling niet verder doorontwikkeld maar de patenten verkocht aan Bosch, wie anders……..

Voertuig Specificaties

 • Bouwjaar: 1984
 • Km-Stand: 66.000 km
 • Kleur: Blauw
 • Bekleding: Grijs (stof)
 • Schakel: Handmatig
 • Uitvoering: 4-deurs
 • Brandstofsysteem: Carburateur
 • Cilinders: 4 cil 1962 cc
 • Brandstof: Benzine
 • Vermogen: 130 PK
 • Bijtelling: 70 euro p/m
 • Verzekering: aangepast tarief
 • MRB: Voltarief

Meer informatie