OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Volvo 240 Turbo Verkocht!

Voertuig Omschrijving

De “Holy Grail” onder de Volvo’s 240……….dat is een Volvo 240 TURBO.

Had je in de tachtiger jaren een paar centen stuk te slaan, was je auto liefhebber op en top en een Volvo liefhebber in hart en nieren dan kocht je een Volvo 240 Turbo.

Dat deed Giovanni Copolla, geb. 1922, uit Bologna in het voor jaar van 1983.

Gun-grey-metallic, elektrische ramen voor, af fabriek schuifdak, prachtige Virgo velgen , lederen bekleding, wat wil je nog meer.

Copolla bleef tot 2008 eigenaar van de 240 Turbo en toen ging hij over in de handen van een verzamelaar, Ulisse Onofri ook uit Bologna. Deze liet de auto nog een keer keuren voor de Italiaanse APK in 2008 maar daarna kwam de auto met 67.000 km op de teller niet meer de weg op.

Onofri verzamelde graag maar had moeite met het betalen van rekeningen. Bouwde een aanzienlijke schuld op bij een Opel-dealer in Rimini die na verloop toch weel een keer “lires wilde zien” en Onofri daarom maar aanbood een aantal auto’s uit zijn collectie over te nemen tegen finale kwijting van de schulden.

Zo geschiedde. 7 auto’s kwamen naar Rimini en deze werden aangeboden op een veiling. Zo ook deze Volvo 240 Turbo. Op de site van het veilinghuis vond ik deze auto en op Koningsdag 2019 was ik de hoogst biedende en kon afreizen naar Rimini om de auto op te halen.

De auto was niet ongeschonden uit de “Italiaanse strijd” gekomen. De blanke laklaag was op het dak, motorkap en kofferdeksel zo goed als verdwenen, veel kleine krasjes, Italiaanse parkeerschades, het lederen interieur had zijn beste tijd gehad, de  Italiaanse zon had zijn best gedaan zullen we maar zeggen.

Zo’n auto verdient een grondige aanpak. Door het prachtige Italiaanse weer nergens roest en technisch was de auto in redelijk goede staat. Maar er moest wel wat aan gebeuren.

Als eerste hebben we de auto technisch helemaal in orde gebracht. Grote onderhoudsbeurt uitgevoerd en voorzien van nieuwe distributieriem, waterpomp, spanrollen, filters, vloeistoffen, brandstofpomp en een volledig nieuwe originele Volvo uitlaat (speciale uitvoering voor Turbo-uitvoeringen)

Daarna kreeg de auto een volledig nieuwe laklaag. Ruiten, deuren, rubbers, sierlijsten verlichting werd gedemonteerd. Dus niet zomaar een spuitbeurtje maar gewoon mooier dan nieuw.

Virgo velgen gerestaureerd en voorzien van nieuwe Michelin Energy in de juiste maat.

Het lederen interieur hebben wij na laten maken in de juiste leersoort en met de stiksels en knopen op de plek waar ze horen. Prachtig !

Deze 240 Turbo is voorzien van een 4 versnellingsbak met elektrische overdrive, is uitgevoerd in Gun-Grey Metallic, eigenlijk de mooiste kleur op een Turbo, zowel de carrosserie, het interieur en de techniek is nu weer in topstaat.

Deze Volvo 240 Turbo Big-Nose hoort thuis bij een échte Volvo liefhebber.

Die liefhebber is van harte uitgenodigd voor een uitgebreide proefrit.

Voertuig Specificaties

 • Bouwjaar: 1983
 • Km-Stand: 67.000 km
 • Kleur: Grijs Metallic
 • Bekleding: Zwart leer
 • Schakel: Handmatig
 • Uitvoering: 4-deurs
 • Brandstofsysteem: injectie
 • Cilinders: 4 cil. 1986 cc
 • Brandstof: Benzine
 • Vermogen: 146 PK
 • Verzekering: aangepast tarief
 • MRB: Voltarief

Meer informatie