OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Laatste nieuws

Kilometervreten in het buitenland, op zoek naar die ene auto

De ING maakte een videoserie “Met passie investeren: als je hobby geld oplevert” en filmde ook het bijzondere verhaal van OpenRoad Classic Cars.

Deel 3: Johan Dijkstra heeft een passie voor klassieke auto’s

Volvo’s en Alfa Romeo’s, daar heeft Johan Dijkstra een zwak voor. Klassieke auto’s en youngtimers, maar dan de exemplaren die je niet zomaar op internet tegenkomt. Hij heeft een netwerk opgebouwd van mensen in Italië, Zweden en Zwitserland. “Zij weten wat er zich in hun regio afspeelt en ze tippen me als ze iets interessants tegenkomen.” Het leverde hem laatst nog een mooie vondst op in Noord-Italië, van iemand die zei: ‘Ik heb een buurman die zijn auto 16 jaar geleden nieuw heeft gekocht en er wel vanaf wil.’ “Er stond nog geen 20.000 kilometer op de teller. Natuurlijk gun ik mijn tipgever dan ook wat. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen.”
 

Kapers op de kust

Er zijn best wat kapers op de kust, vertelt Dijkstra. “Mooie auto’s met een goed verhaal en een lage kilometerstand – daar zijn meer mensen naar op zoek.” In het dagelijks leven heeft hij een onderneming die oplossingen biedt om ladingdiefstal uit vrachtauto’s te voorkomen. Daarvoor gaat hij ook geregeld naar klanten in het buitenland. “Dat kan ik mooi combineren met het bekijken van auto’s.” De reis zelf is al een deel van het avontuur, vindt Dijkstra. En hij weet nooit precies wat hij zal aantreffen. “Als je dan zo’n heel eind hebt gereden om een auto te gaan bekijken, is het de kunst om te zeggen: ‘Dit is toch niet wat ik zoek’, en weer naar huis te gaan. Als het verhaal niet sluitend is, als de historie van de auto onduidelijk is, dan houdt het op.”

 

Winst begint bij de inkoop

Hoe zorgt hij ervoor dat hij niet te veel betaalt? “Mijn vader heeft me ooit geleerd dat de eerste winst ligt bij de inkoop. En ik denk er van tevoren goed over na wat ik zelf voor een auto wil ontvangen.” Tegen mensen die een auto van hem willen overnemen, zegt hij: ‘Ik probeer je niks te verkopen. Wat ik wel kan doen, is vertellen waarom ik deze auto heb gekocht.’ “Als het goed is krijgen mensen dan mee waarom ik er zo gepassioneerd over ben.” Die passie deelt hij ook op zijn website, Open Road, waar hij reisverhalen plaatst. Met zijn 63 jaar en grijs haar bij de slapen straalt hij ook vertrouwen uit, merkt hij. “Mijn leeftijd werkt in mijn voordeel.”

 

Tips om succesvol te verkopen

  • begin met een ‘startbedrag’. Dat is je investering. Dan weet je zeker dat je nooit meer geld kunt verliezen dan dat bedrag;
  • word niet verliefd op je handel – zorg dat je weet voor welk bedrag je iets weer wilt verkopen;
  • kennis is macht. Vanuit je passie weet je wat zeldzaam is, wat waardevol is;
  • verzamel mensen om je heen die je kunnen helpen met tips. En gun iedereen ook zijn winst;
  • kweek vertrouwen bij online kopers. Bied de mogelijkheid om te betalen met aankoopbescherming.

Bron: ING – Ondernemen

 

Berichtnavigatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.