OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Laatste nieuws

De Opel Ascona van Dick

Er wordt een serieuze auto geparkeerd

Het was op een mooie maandag in januari van dit jaar dat er bij mij voor de zaak een wel heel serieuze auto parkeerde. Een zo goed als nieuwe Mercedes S63 V8 Biturbo in AMG uitvoering.

Een man stapte uit, formaat 2 bij 1 meter. Hij werd vergezeld door een Jack Rusell, formaat 40 bij 10 cm. Ik zei tegen de man:

Neem de hond maar mee dan heb ik ook gelijk een Security-manager bij OpenRoad en dat pakje Marlboro kun je ook wel meenemen dan roken we er een bij de koffie.

De security-manager deed zijn werk, hij viel in slaap, wij dronken een kop koffie en rookten een Marlboro.
Wij raakten aan de praat, we spraken over van alles en nog wat. Zaken doen, huizen, de wereld, familie, kinderen maar niet over auto’s.
Toen maar eens een rondje door de showroom. Ik vertelde wat over de auto’s en mijn reisavonturen.
Er ontstond iets tussen Dick, zo heette de man, en mij, zoiets kun je niet programmeren of in scene zetten, het ontstaat of het ontstaat niet.

Een lange pijnlijke stilte

Plotseling zei Dick

Mooie auto’s, prachtige kwaliteit Johan, maar wat ik zoek heb je niet en weet je ook niet te vinden denk ik.

Dan begint het bij mij te kriebelen en word ik tegelijkertijd nieuwsgierig en ik vraag wat hij dan wel zoekt?

Ik zoek een Opel Ascona B automaat, rood kleur 500, zwart stoffen interieur, 2.0 litermotor, het liefst in SR-uitvoering en in concoursstaat

Er viel een pijnlijke stilte, tenslotte zei ik “Dat is er niet meer……”

 

Vroeger niet verder gekomen dan de achterbank

Dick vertelde mij dat hij als 15 jarig ventje met zijn vader zo’n auto uitzocht bij de lokale Opel-dealer. Moeder wilde eigenlijk een groene maar vader en zoon gaven zich niet snel gewonnen en zetten door ,“de mannen” hadden het laatste woord, het werd een rode. Voor deze auto werd het kenteken 30-MS-42 afgegeven.

Dick vertelde dat hij graag zo’n auto wilde hebben want hij was vroeger nooit verder gekomen dan de achterbank. Wat zou het een vreugde zijn om zo’n Ascona nog een keer te kunnen bezitten en te berijden. Zoiets kun je een liefhebber niet weigeren, ik gaf hem weinig hoop maar we spraken af dat ik mijn best zou doen. We namen afscheid, wat een leuke man maar met een wens die waarschijnlijk nooit in vervulling zou gaan.

Bij mijn binnen- en buitenlandse relaties zette ik een zoekopdracht uit maar kreeg in de daarop volgende maanden geen enkele reactie.

Dick en ik hielden regelmatig contact. Hij bezocht mij nog een keer met zijn vriend Eric die bij mij een Alfa 156 kocht, maar de B-Ascona “kwam niet boven water”

Hebben we er dan toch nog één gevonden?

Het werd juni en Dick stuurde mij een paar hele slechte foto’s en een summier berichtje. Foto’s en informatie had hij zelf gevonden op een voor mij onbekende Duitse website.

Opel Ascona B 2.0 Rot Aut. 46.000 km 2 Eigentümer wie neu Original € 21.500′

luidde de tekst en Dick schreef erbij

Deze lijkt wel heel dicht in de buurt te komen, wil je voor mij bemiddelen.

Ik nam contact op met de eigenaar woonachtig in Marburg in de buurt van Frankfurt. Na wat telefonische informatie uitwisseling, waaraan ook de vrouw des huizes op de achtergrond driftig mee deed, zei ik tegen de eigenaar dat ik wel naar de auto wilde komen kijken maar niet voor € 21.500.

Natuurlijk is de prijs van een auto  een lastig onderwerp in een eerste telefoongesprek, maar toch, het hoogste woord moest er uit.

Een Ascona van € 21.500 -het moet niet gekker worden!

Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn……..

Wij werden het uiteindelijk eens over een iets andere prijs, nog steeds de duurste Ascona van Europa dacht ik nog maar ik mocht komen kijken naar het “kindje” van de familie in Marburg. Dat die auto een speciale plaats had bij de familie was mij wel duidelijk geworden.

Hoog er in, laag er uit!

Ik combineerde het bezoek met een paar andere bezoeken in Duitsland en op een vrijdagochtend vertrok ik om 07.00 uur uit Fürstenwalde, tussen Berlijn en de Poolse grens, naar Marburg. 530 kilometer te gaan een voor een groot gedeelte over een van de mooiste Autobahnen in Duitsland. Mooi helder weer, beetje zon, weinig verkeer, 3 banen breed, rechte stukken, lange flauwe bochten die je goed kon overzien, beetje omhoog, beetje omlaag. Ik ben er maar eens goed voor gaan zitten want dan gaan we er ook voor. Hoog erin, laag eruit en volop gebruiken maken van de 3 banen.

Het bleek maar weer, zo’n Volvo XC 70 is een echte alleskunner, maar in een mee oprijdende BMW 535d Touring  moest ik toch mijn meerdere erkennen.

 

Oog in oog met eigenlijk een nieuwe

Goed 11.00 uur meldde ik mij bij de Familie Streu. De Ascona werd uit de garage gereden en om het maar voorzichtig uit te drukken, “Ich war erstaunt”. Ik stond oog in oog met eigenlijk een nieuwe B-Ascona. Dat dit nog bestond. De Ascona was nieuw aangekocht door een Duitse mevrouw en na 10 jaar bij 24.000 km ingeruild bij een Opel-dealer op een nieuwe Kadett automaat. De Ascona kwam in de showroom te staan als blikvanger en bleef daar jaren droog en warm staan.

Het Opel-dealerschap werd verkocht en er kwam een junior-chef. “Wij verkopen hier nieuwe auto’s weg met dat oude spul”. Toen kwam Herr Streu in beeld en kocht de Ascona. 12 jaar lang maakte hij en zijn vrouw bij mooi weer gebruik van de Ascona. Ze bezocht menig Opel-Treffen en namen de goedkeurende blikken met plezier in ontvangst. Herr und Frau Streu reden in totaal 22.000 km. met de Ascona. Nu de gezondheid van Streu het iets laat afweten moet de Ascona het veld ruimen en van de opbrengst willen hij en zijn vrouw nog graag een paar mooie reizen maken. Toen Herr Streu mij dat vertelde stond het huilen hem nader dan het lachen en heb ik hem gevraagd of het wel verstandig was om de Ascona te verkopen. Hij antwoordde

Meine Frau und ich haben das so entschlossen

Beter duur dan niet te koop

Ik maakte een paar foto’s een stuurde naar Dick een Appje met foto’s en informatie. We belden met elkaar voor overleg. Ik was enthousiast, Dick werd enthousiast en gaf mij de vrijheid om te onderhandelen en de auto te kopen.

Laat hem niet aan mijn neus voorbij gaan

was het laatste wat hij zei.
Toen kwam het moeilijkste deel van de dag, de auto, het kindje van de familie Streu, in handen zien te krijgen voor een faire prijs. Het gesprek verliep wat stroef maar uiteindelijk vonden Herr Streu en ik elkaar maar volgens mij bleef het nog steeds heel veel geld voor een B-Ascona. Beter te duur dan niet te koop zullen we maar zeggen…!!

Meer dan honderd auto’s op een cartransporter gereden

Ik aanvaarde de thuisreis en informeerde Dick. Wat was die man opgetogen

Geweldig Johan dat dit nog gaat lukken, wat heb ik hier lang naar uit gekeken.

De volgende dag belde ik de Familie Streu om de koop te bevestigen en afspraken te maken over de aflevering. Een paar weken later ging ik terug naar Marburg om de Ascona op te halen. Herr Streu wilde graag zelf de laatste meters met de auto rijden en hem op de cartransporter rijden. Ik vroeg aan hem of hij dat wel eens vaker had gedaan. Als door een adder gebeten antwoordde hij: “In die 30 jaar dat ik bij Opel heb gewerkt heb ik honderden auto’s op cartransporters gereden” Waarvan akte zullen we maar zeggen.

Van weemoedig afscheid op naar blijde kennismaking

Toen de Ascona was geladen vroeg Herr Streu mij nog een keer door de straat te rijden zodat hij een laatste filmpje kon maken van zijn Ascona. Al met al gaf dat toch een vreemd gevoel, enerzijds iemand die met weemoed afscheid neemt van een trouwe metgezel en anderzijds iemand die popelt om zijn nieuwe aanwinst in ontvangst te nemen. De terugreis verliep vlot, ik “dineerde” op een overvolle parkeerplaats want het kan niet altijd feest zijn en een paar uur later stond de Ascona veilig binnen in Vaassen.

Op een zon overgoten zondagmiddag leverden mijn vrouw en ik de auto af bij Dick en zijn echtgenote

Wij werden hartelijk ontvangen en trost poseerde Dick bij zijn nieuwe aanwinst.

De perfecte thuiswerkplek

Een paar weken later kreeg ik een paar foto’s. Het kantoor in de woning van Dick is leeggeruimd en de Ascona staat binnenshuis geparkeerd en heeft intussen, als een soort eerbetoon, het kenteken van de Ascona van Dick zijn vader. Er is nog net ruimte voor het bureau maar het uitzicht vanaf de werkplek is uniek. Dick, ik wens je heel veel plezier met deze unieke auto. Wat een leuke man en wat een leuke auto….!!

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen hieronder nog een kleine galerij. Want is dit toch een zeldzaam mooie auto!

 

Berichtnavigatie

7 berichten op “De Opel Ascona van Dick

 1. Hi Johan, nogmaals heel erg bedankt voor je positieve inzet. Wat een prachtig resultaat! Dat hebben we samen mooi geklaard . De ascona staat te glimmen in wat ooit mijn kantoor was , droog en warm. Groetjes Dick en Bink

  • Dag Dick,
   Dank voor je leuke reactie, het was een mooi avontuur met een prachtig resultaat. Wat een unieke auto….!!
   Nogmaals heel veel plezier van je prachtige Ascona. Geniet van het bezit en van iedere kilometer.

   Graag tot ziens en een hartelijke groet,

   Johan

 2. Klaas H Feenstra

  Heb in 1988 een b Ascona gehad. Nu na 19 autos verder moet ik toegeven dat de Ascona mijn fijnste auto was. Het was een standaard 1.9 n in de kleur Jade grun. De auto had een beige interieur. Denk met weemoed terrug aan de b Ascona. m.v. g. klaas Feenstra uit Sneek.

  • Dag Klaas Feenstra,

   Dank voor je reactie. Een B-Ascona is en blijft een leuke auto.
   Ik verwacht binnenkort een Jade-Grüne B-Ascona. Hij is al binnen maar moet nog iets aan gebeuren. Kijk maar even in de rubriek “Verwacht”op de site daar staat een eerste foto.

   Vriendelijke Groet,

   Johan Dijkstra

 3. Wat een geweldig verhaal van Dick zijn bezoek. Mijn vader was een trotse Zeeuw, in de zestiger jaren geëmigreerd naar Holland.
  Als arbeider met hardwerken en s’avonds leren zich opgewerkt bij Unilever. Eind 70 jaren hadden ze het iets beter en werd het tijd voor een nieuwe auto. Door de vele familiebezoeken werd er flink wat gereden. Mijn moeder wilde eigenlijk een nieuwe Opel Corsa Sedan. Dat was duur genoeg en wilde zuinig zijn. Maar mijn vader keek met een schuin oog naar de nieuwe ascona B. Als jongen ging ik al met mijn vader naar de autorai in Amsterdam en ook autofan. Ik moedigde mijn vader aan (als moeder in de keuken was 🙂 om geen Corsa te kopen. Terwijl ik nergens vanaf wist ging mijn vader alleen op zaterdag naar een bevriende Zeeuwse autohandelaar. Hij kwam terug en straalde van oor tot oor. Hij vertelde mij fluisterend, dat hij toch overstag was gegaan en geen Corsa had gekocht. Ik vroeg hem wat dan wel. Hij lachte en glimde van trots dat hij een nieuwe rode Opel Ascona S/SR de luxe had gekocht met sportvelgen, sportstuur, striping zwart, toerenteller en een zwart leer dak. Moeder was boos en vond het niks, het was veelste duur. Maar vader zei niks en genood in stilte zondags achter zijn krant. Ik weet nog dat hij hem ging halen op zaterdag.
  Wat was hij trots en straalde van oor tot oor. Ook mocht ik bij hoge uitzondering (als 18jarige met net zijn rijbewijs) wel eens even gaan tanken en wat genood ik hiervan.
  Mijn vader leeft nu al lang niet meer, maar deze herinneringen zijn nog levendig.
  Ik zoek al 40j een modelauto 1:43 exact in deze uitvoering. Toen ik het geweldige verhaal las dacht ik, wat zou ik graag eens een bakje koffie gaan drinken bij Dick en naar zijn vaders trots gaan kijken. Kunt u hem met mij in contact brengen ? Dit wordt een leuke ontmoeting en ben benieuwd naar Dick zijn trost en wacht in spanning af…
  Met vriendelijke groet,
  Aad C. van Iwaarden

  • Beste Aad,

   Dank voor je leuke reactie op het artikel over de Ascona van Dick. Ook leuk om te lezen wat jij voor mooie herinneringen hebt aan de Ascona van je vader. Het mooiste tekstgedeelte vond ik dat vader op zondag zat te genieten achter de krant terwijl moeder boos was. Prachtig ! Ik zal je reactie doorsturen naar Dick en wie weet neemt hij contact met op.

   Vriendelijke Groet,

   Johan Dijkstra
   OpenRoad Classic Cars BV

 4. Hi Johan, ik zie nu pas het bericht van de heer van Iwaarden. Zou zelfs graag mijn auto showen ! Geef maar gerust mijn gegevens.
  Mvg Dick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.