OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Laatste nieuws

Even bijpraten: Een Opel Kadett, de auto voor iedereen.

In de 60-en 70’er jaren reed je in een Kever of je was de trotse bezitter van een Opel Kadett. Deze twee auto’s bepaalden toen voor een groot gedeelte het straatbeeld in Nederland. Mijn schoonvader, Thom van Steenis, bakker in Putten, was niet alleen verliefd op mijn schoonmoeder maar ook op zijn Opel Kadett. Nooit zou hij iets anders rijden in zijn leven.

Zijn eerste auto was een witte Opel A Kadett Caravan. Die werd niet alleen privé gebruikt maar werd ook iedere dag misbruikt als bestelauto in zijn bakkerij. Deze auto verlichtte zijn werk, want hij hoefde niet meer op zijn fiets met grote broodmand voorop op pad, maar de bestellingen werden afgeleverd per Kadett. Een wel erg toepasselijke naam voor de auto van een bakker.

opel_kadett_01

 

Na een aantal jaren werd de trouwe “A” ingeruild voor een donkergroene “B”  Weer wat beter, wat sneller, wat stiller en wat luxer.

Echt trots was hij op zijn 78’er metallic blauwe C-Kadett.

Op onderstaande foto uit 1979 staat mijn schoonvader met mijn zoon Thom Dijkstra, toen een 2-jarig ventje, maar intussen uitgegroeid tot een grote kerel van 40 jaar.

schoonvader_kadett

Twee jaar nadat de foto werd gemaakt  overleed mijn schoonvader en werd de Opel Kadett verkocht.

caravan_kadett

Rond 1980 reed ik zelf ook in een Opel Kadett, een gifgroene “C” uit 1977, de 16-PS-92. Omdat het gezinsbudget beperkt was, zeg maar zeer beperkt, was de auto voorzien van een LPG-installatie.

Ja, in die tijd werd een 12N blokje met 60 pk gewoon op “gas gezet”. Betrouwbaar, degelijk, de Kadett bracht ons overal en dat voor betrekkelijk weinig geld, wat kon ons gebeuren. Daarom haakten wij er een Otten caravan achter en vertrokken in juni 1980 voor een fijne vakantie naar het Lago Maggoire. Bovenstaande foto werd gemaakt op een camping vlak voor de Gotthard Pass. De dag erna gingen we met het  “hele spul” op de trein onder de Gotthard door want de nieuwe tunnel voor autoverkeer was nog in aanbouw en werd in datzelfde jaar op 5 september geopend.

Uiteindelijk ruilde ik de Kadett in tegen een Golf diesel en daarmee werd het Kadett tijdperk binnen onze familie afgesloten.  Tenminste dat dacht ik  totdat ik enkele maanden geleden een toch wel heel bijzondere Kadett tegenkwam.

Voor deze bijzondere D-Kadett in originele SR uitvoering kijkt u in onze “showroom” of klikt hier.

Berichtnavigatie

4 berichten op “Even bijpraten: Een Opel Kadett, de auto voor iedereen.

 1. Bert Heslinga

  Mooie site en prachtig verhaal over de kadett, Leuke toelichting overal bij. Het zijn auto’s die je meer wagen dan auto zou noemen.
  Compliment.

 2. Herman Vooijs

  Heerlijk om het arsenaal aan klassiekers in onze regio te zien groeien,
  En wat heb je er een paar kanjers bij. ‘k Ga je in de gaten houden, heer Dijkstra! In ieder geval je auto’s.

 3. Paul & Marie Visser

  Beste Johan,
  Wat een mooi site en vehaal o.a over opel en dan met name de Kadet die wij zelf jaren met veel plezier bereden nebben. Wij zijn Opel trouw gebleven en rijden ne al geruime tijd Opel corsa in de cosmo uitvoering
  je hebt geweldige exemplaren in huis ,zoals Volvo,s, enz. Volvo,s hebben wij zelf zien bouwen bij Volvo in Gothenburg.
  Heel veel succes gewenst, Paul Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.