OpenRoad

Klassiekers en bijzondere youngtimers           openroad_alfa_romeo_logo_100x100

Laatste nieuws

Wat vooraf gaat: De bakker uit Verona

De Volvo 240 Turbo van de bakker uit Verona.

Opa Lorenzo B. was bakker in Italië, in de buurt van Verona, hij hield niet alleen van ciabatta’s en van die typisch Italiaanse mierzoete broodjes maar was daarnaast een goed zakenman en groot autoliefhebber.

Opa moet een goedlopende bakkerij hebben gehad want hij reed altijd mooie auto’s. Eind 70’er jaren was zijn dagelijks vervoermiddel een Citroën SM. Niet zomaar iets, zeker niet voor een Italiaan.

Opa hield er een goede, maar wat luxe,  gewoonte op na. Hij kocht wel auto’s maar verkocht ze zelden, hij bewaarde ze. Opa werd ouder en zijn zoon Alfredo nam de bakkerij over en had dezelfde eigenschap als zijn vader, wel auto’s kopen maar niet verkopen.

Een collectie van 22 klassieke auto’s

Nu staat de 3e generatie, Mario, aan het roer van de bakkerij. De Opa en vader van Mario zijn overleden. Naast de bakkerij waakt hij nu over het “cultureel erfgoed van de familie”. Een collectie van 22 klassieke auto’s.

Een Italiaanse relatie tipte mij dat Mario een aantal auto’s uit die verzameling wilde verkopen om de restauratie van een paar heel bijzondere exemplaren te kunnen bekostigen.

De Volvo 240 Turbo uit 1981 met 55.800 kilometer

Eén van de auto’s die van eigenaar mocht wisselen was de Volvo 240 Turbo die Opa Lorenzo in 1981 nieuw had gekocht.

Mario en ik kregen contact en het klikte. Ik kreeg foto’s toegestuurd van een hal waarin een aantal auto’s onherkenbaar onder een kleed stonden. Het kleed van één van de auto’s was weggetrokken en daar stond in volle glorie de 240 Turbo van Opa. Lakzwart, de originele bekleding en een foto van de kilometerteller 55.800 km. Ik kon het niet geloven………..Wat een auto !!

Op woensdag 15 november knoopte ik ‘s morgens in alle vroegte de cartransporter achter de XC70 en pikte één van mijn zoons op voor een snelle reis naar Italië want we wilden vrijdagavond weer thuis zijn. Dus om de beurt rijden en zo kwamen we via de Fernpass en een besneeuwde Reschenpass die avond aan in Merano.

We sliepen in het klooster bij zusters de Salvatorianerinnen.

We werden hartelijk ontvangen door één van de zusters die in het klooster woonde en kregen een sobere maar reine kamer toegewezen.

Nog even ”de stad” in voor een entrecote en een glas heerlijke Italiaanse wijn. Om 22.30 was de koek wel op en kropen we in ons mandje en belandden in een diepe slaap. De serene rust van het klooster en de berglucht hebben daartoe zeker bij gedragen.

Bij het ontbijt een hartelijk ontvangst door een van de zusters die werkzaamheden verrichte in het klooster. Voor Italiaanse begrippen een uitgebreid ontbijt met heerlijk koffie.

We namen afscheid van de zuster nadat we onze schulden hadden voldaan en zetten koers richting Verona.

Rond de klok van 12 reden we het terrein op van wat in betere tijden ooit een florerende Nissan dealer was geweest en werden we op z’n Italiaans, dus allerhartelijkst, ontvangen door Mario.

 

Hij bracht ons naar een opslagloods waarin een 15 tal auto’s stonden. Trots showde hij zijn collectie. Auto’s veelal in concoursstaat maar ook auto’s waarvan een leek zou denken, “kiloprijs oudijzer” meer is het niet waard. Niets was minder waar want de meeste auto’s waren ontwerpen van Zagato. Daar lag dus de voorliefde van Opa en Vader en de echte waarde van de verzameling. (Dat ik daar geen foto’s van mocht maken begrijpt u wel……….)

Tussen al dat prachtige Italiaanse spul stond de 240 Turbo. Daar was niet veel kennis voor nodig om vast te stellen dat daar iets bijzonders stond. Eigenlijk als nieuw. De zorgvuldigheid waarmee de Opa deze auto had verzorgd straalde er van af. Eén ding was wel duidelijk, deze auto gaat mee naar huis.

Mario had nog wel een paar keer de auto warm gereden maar hij stond nu al meer dan 5 jaar stil. Na een snelle controle bleek dat alles gangbaar was, remmen niet vast en olie zag er goed uit.

Nieuwe accu en verse benzine erin. Na wat aandringen sloeg de auto aan en de 240 Turbo ging rijdend de cartransporter op.

Het afwikkelen van de papierwinkel ging lekker vlot en we reden diezelfde dag nog terug naar Vipiteno onder aan de Brennerpass. Een klein familiehotel zorgde voor diner, nachtrust en ontbijt.

 

De volgende ochtend stonden we om acht uur in de sneeuw op de Brenner, reisden vlot door Duitsland, hoe is het mogelijk op vrijdag, en parkeerden het “hele spul” om 21.00 uur in Vaassen.

Een exclusieve Volvo 240 Turbo rijker

2500 km verder en een prachtige exclusieve 240 Turbo rijker. Dat rijker is maar van betrekkelijke aard want ik denk dat deze auto heel snel een nieuwe eigenaar zal vinden, een echte originele zwarte 240 Turbo met zo’n lage kilometerstand wordt in Europa niet te koop aangeboden.

Nog even geduld, binnenkort meer foto’s en details als de auto klaar is voor verkoop.

Berichtnavigatie

6 berichten op “Wat vooraf gaat: De bakker uit Verona

 1. Hans havenaar

  Leuk verhaal een echt “treasure trove.”
  Maar helaas geen Amazon Combi waar ik naar op zoek ben.
  Geen juweel maar ook geen laswerk meer, dat heb ik nou wel genoeg gedaan. Nu wil ik iets wat bijgepunt moet worden.

  Hans Havenaar, Goes

  • Dag Hans,

   Bedankt voor je leuke reactie. Nee, helaas heb ik geen Amazon combi in de collectie. Maar neem maar eens contact met mij op om te vertellen wat je precies zoekt. Wie weet wat ik tegenkom op mijn reizen in Zweden. Zomaar “iets tegenkomen” komt weinig voor maar actief zoeken en navraag doen in mijn netwerk levert soms verrassende resultaten op.

   Vriendelijke groet,

   Johan Dijkstra
   OpenRoad Classic Cars BV

   • H.Havenaar

    Hi Johan,

    Ik wil best wel eens contact met je maken, maar de urgentie daartoe is wel afgenomen. Ik heb m’n combi gescoord.
    Niet in Zweden maar hier gewoon in Zeeland. Het kan raar lopen in het leven.
    Nog veel mooie vondsten toegewenst,

    Hans Havenaar, Goes

    • Dag Hans,

     Dat is goed nieuws, je bent geslaagd. Ik wens je heel veel fijne kilometers met je Station, kom er maar een keer mee naar de Veluwe.
     Zoeken blijven we doen, maar vinden blijft lastig.

     Vriendelijke groet,

     OpenRoad Classic Cars BV
     Vaassen

 2. geweldig, reed als student in 1993 een rode 240 Turbo uit 1981, GT 70 HN een van de eerste en door mijn vader die bij Volvo werkte aan een huisarts nieuw verkocht. Top deze zwarte!

  • Dag Marcel,

   Met dank voor je reactie, zo herleven oude tijden……..
   De zwarte Turbo is werkelijk als nieuw.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Dijkstra
   OpenRoad Classic Cars BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.